"Nokken met dat fokken in die hokken"


Interview met Myra van der Velde en Lysanne Jackson

14 januari 2022

CULEMBORG - De frontvrouw van de Culemborgse Partij voor de Dieren, Myra van der Velde en haar collega, Lysanne Jackson, maken zich ernstige zorgen over het welzijn van de dieren op de Plantage in Culemborg. “We nemen het op voor de dieren. Zij hebben geen stem.”

Myra legt uit dat er ongeveer 300 dieren opgehokt - en niet alleen vanwege de vogelgriep - zitten in de Plantage aan de Dreven in Culemborg. “Ze zitten hier louter als bron van vermaak. De gemeente doet hier de ‘bedrijfsvoering’. Die werkt daar doodleuk aan mee.” Lysanne zegt dat ze een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) hebben ingediend om de inmenging van de gemeente Culemborg hierin te onderzoeken en omdat ze zich zorgen maakten over de fijnstof en stikstofemissie in het park. “Dat verzoek is ongegrond verklaard, omdat het volgens de gemeente geen bestuurlijke aangelegenheid is, maar dat het gaat om een kinderboerderij,” verbaast Lysanne zich over deze handelswijze.

Showdieren
De kritiek van Myra en Lysanne betreft ook de kleine leefruimtes voor de dieren op de Plantage. “Vogels horen te vliegen,” zegt Myra, “en niet in een te krappe volière te zitten.” Volgens Myra komt daar binnen een jaar een eind aan. “In april 2021 trad de nieuwe Europese diergezondheidsverordening in werking. Die brengt Europese wetgeving over diergezondheid samen en daarom moest ook de Nederlandse Wet Dieren worden aangepast. Die wet moet in 2023 in werking treden. De Partij voor de Dieren diende een aanpassing van de wet in, een amendement. Het amendement stelt dat het na 2022 niet langer is toegestaan om dieren te houden in een huisvestingssysteem dat hen permanent de mogelijkheid ontneemt om hun natuurlijke gedrag te vertonen, aangezien dit schadelijk is voor het welzijn en de gezondheid van een dier.”

Dat is ook wat er in de beleving van Lysanne aan de hand is op de Plantage. “Het gaat hier om de show in plaats van het natuurlijke gedrag van de dieren. Daar willen wij graag een einde aan maken.”

Steun
Myra en Lysanne weten zich gesteund door de wet die aandacht voor de goede omgang met dieren verplicht stelt. "In het professioneel én individueel houden van dieren zijn verbeteringen haalbaar rond gezondheid en welzijn van de dieren. Vooral rond hun natuurlijke gedrag. Zo zitten veel van de dieren met te veel soortgenoten en met te veel vogels van een andere soort in een hok. Dit levert stress op en zorgt voor ziekte onder de dieren. Zo zijn er soms dieren met kale plekken en liggen er wel eens vogels dood op de grond. Andere vogelsoorten zitten juist zonder soortgenoot in een kooi terwijl het wel groepsdieren zijn. Dat leidt tot eenzaamheid en angst. Bij alle dieren is er sprake van kleine, vaak vieze kooien waardoor de dieren niet goed kunnen vliegen of hun soorteigen gedrag kunnen vertonen en verveeld raken.”

Broedmachine
De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren is ook schamper over de educatieve doeleinden die de kinderboerderij na zou moeten streven. “Daar komt weinig van terecht. Een paar bordjes met minimale informatie voor bezoekers. En wat leer je kinderen daar nu helemaal mee? Dat dieren in een hok leven en dat het acceptabel is dat we zo met dieren omgaan?” Ze haalt een voorbeeld aan van de broedmachine die in het dierenverblijf staat. “De vogeltjes die de machine hier uitbroedt gaan als voer naar Uilen- en Dierenpark De Paay in Beesd. Daar zit gewoon handel in. En ons is ook verteld dat de kwartels die hier binnen zitten, naar grote restaurants door heel Europa gaan. Dát zetten ze er niet bij op de bordjes.”

Alternatieven
De beide voorvechtsters van dierenrechten vinden dat ze met een alternatief moeten komen als ze zoveel kritiek op het huidige beleid hebben. “Je kunt hier op een eenvoudige manier zorgen voor meer biodiversiteit,” oppert Lysanne. “Ik denk aan een insectenparadijs, een speurtocht uitzetten voor kinderen of een voedselbos aanleggen. Dat houdt zichzelf in stand en dat kan allemaal bestaan zonder dat daar dierenleed aan te pas komt.” Myra beaamt dit en zegt dat er genoeg Betuwse dingen te verzinnen zijn. “Wat te denken van fruitbomen? En de huidige populatie mag van mij naar een rusthuis voor dieren.” Van oorsprong is de Plantage een Zocherpark, merkt Lysanne op. “Ik denk dat dieren in een te krap hok stoppen nooit in de oorspronkelijke plannen heeft gezeten. De gemeente wilde dit twee jaar geleden al wegbezuinigen, maar dat is toen helaas niet doorgegaan. De gemeente erkent zelf dat er vaak dieren illegaal gedumpt worden bij De Plantage. Wij zullen er in de gemeenteraad opnieuw voor pleiten dat de gemeente stopt met de fok en verkoop van deze dieren, en dat ze niet meer worden opgesloten in de openbare ruimte ter vermaak.”

Auteur & foto: Arno voor de Poorte
Bron artikel: https://www.src.fm/index.php?p...

Gerelateerd nieuws

Podcast CulemborgKiest met lijsttrekker Myra van der Velde

Maak op een leuke manier kennis maken met de Partij voor de Dieren en met de plannen die we voor Culemborg de komende jaren i...

Lees verder

Verbeter de wereld, begin in Culemborg

In Culemborg wonen meer dieren dan mensen, maar toch worden zij niet meegenomen in gemeentelijke plannen en is er geen dieren...

Lees verder