Partij voor de Dieren lanceert alter­na­tieve stemhulp


Speciale stemhulp over klimaat­crisis, de biodi­ver­si­teits­crisis en dieren­welzijn

18 februari 2022

De Partij voor de Dieren heeft www.stemhulpculemborg.nl gelanceerd. De partij vindt dat de reguliere stemwijzer van MijnStem niet genoeg rekening houdt met onderwerpen zoals de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis en dierenwelzijn.

De alternatieve stemwijzer van de partij geeft in een helder overzicht weer welke diverse onderwerpen binnen de drie thema’s door de politieke partijen zijn opgenomen in het programma. Kiezers zien zo direct of de partijen het onderwerp belangrijk genoeg vonden om in hun programma op te nemen.

Opzet website
Myra van der Velde, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, legt uit waarom deze website is opgezet: “Wij weten dat veel inwoners uit Culemborg zich grote zorgen maken over de klimaatcrisis, biodiversiteit en dierenwelzijn. De politiek neemt hier belangrijke beslissingen over en het is voor inwoners belangrijk om te weten hoe partijen hierover denken. Waarom neemt de stemwijzer deze onderwerpen dan niet mee? Dan zet je een groot deel van de kiezers gewoon buitenspel. Dat vinden wij niet juist en daarom hebben wij stemhulpculemborg.nl gelanceerd.”

Alle politieke partijen zijn door MijnStem, die de stemwijzer voor de gemeente Culemborg verzorgd, uitgenodigd om mee te denken over de stemwijzer. Ook de Partij voor de Dieren heeft hieraan meegewerkt. Van der Velde: “Wij hebben onze onderwerpen aangeleverd, maar al gauw werd duidelijk dat deze niet zouden worden meegenomen. Er werd ons verteld dat het moest gaan over de inwoners en de huidige problemen. Dan zet je dus weer alleen de mens en de kortetermijnbelangen centraal. Maar wij denken dat het belangrijk is om mensen te laten weten of de partijen ook een langetermijn visie hebben, én of ze ook onze grootste groep inwoners, de dieren, mee laten tellen.

Egelsnelweg
In het overzicht op de website staat of partijen o.a. de volgende onderwerpen benoemen in hun programma: het vergroten van de biodiversiteit, het beschermen van bomen, de aanpak van zwerfvuil en het opvangen van dieren. Ook is te zien welke partijen wel en niet hebben gedacht aan het aanleggen van egelsnelwegen in de gemeente.


Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren van start met groene campagne

De Partij voor de Dieren is de verkiezingscampagne gestart met de eerste van een reeks zwerfafval opruimacties. De partij gee...

Lees verder

Partij voor de Dieren zet containertuintjes in het zonnetje

De Partij voor de Dieren heeft op zaterdag 5 maart aandacht gevraagd voor containertuintjes door in de binnenstad een contain...

Lees verder