Mag het licht uit (blijven)?


Vragen deelname Culemborg Nacht van de Nacht

Indiendatum: 23 nov. 2022

Zaterdag 29 oktober is het weer Nacht van de Nacht. We lazen tot onze vreugde dat Culemborg hieraan meedoet en het licht in overheidsgebouwen die nacht uit zal doen[1]. We zijn erg benieuwd naar de bevindingen en hebben de volgende vragen:

  1. Zijn de bevindingen positief? Kostte het veel moeite om mee te doen met de actie?

  2. Hoeveel energie is er bespaard?

  3. Mag het licht voortaan uit blijven? Is het college bereid om dit de standaard te maken in plaats van de uitzondering? Wat zou daar op jaarbasis de besparing van zijn?

  4. Kan het aantal deelnemende gebouwen worden uitgebreid, ook met bijvoorbeeld
    reclameverlichting? Kan de gemeente ook scholen en bedrijven aanmoedigen om ‘s nachts het licht uit te doen?

[1] https://www.culemborg.nl/zaterdag-29-oktober-nacht-van-de-nacht-culemborg

Indiendatum: 23 nov. 2022
Antwoorddatum: 23 nov. 2022

  1. Zijn de bevindingen positief? Kostte het veel moeite om mee te doen met de actie?

De bevindingen zijn positief. Er is aandacht geweest voor de Nacht van de Nacht op de sociale media kanalen van de gemeente Culemborg. Ook is er aandacht voor geweest op Energiek Culemborg, de webpagina van de gemeente over duurzaamheid: https://www.energiekculemborg.... doeje-mee/. Deze berichten zijn goed gelezen. Bij onderstaande gebouwen is de verlichting door ons uitgezet:

  • Het Stadhuis
  • Het Stadskantoor
  • De Binnenpoort

Hiervoor diende de verlichting handmatig te worden uit- en aangezet in de meterkast van het betreffende gebouw.

2. Hoeveel energie is er bespaard?

Stadhuis:
De besparing bij het uitzetten van deze buitenverlichting is ca. 20 kW.
Stadskantoor:

De gehele verlichting van het Stadskantoor staat altijd tijdens de nacht uit, behalve de verlichting in de hal beneden (LED). Door deze verlichting uit te zetten is de besparing ca. 10 kW.
Binnenpoort:

Het uitzetten van de verlichting van de Binnenpoort bespaart 5 kW per nacht.

De gemeente heeft een energiecontract van ca. 0,15 euro/kWh. Omgerekend levert dat een besparing van ca. 4,25 euro per nacht op.

3. Mag het licht voortaan uit blijven? Is het college bereid om dit de standaard te maken in plaats van de uitzondering? Wat zou daar op jaarbasis de besparing van zijn?

Nee, het licht gaat niet uit. Binnen is de verlichting al nagenoeg uit. Het aanlichten van de gebouwen gaat niet uit omwille van de veiligheid. Bovendien levert dit slechts een besparing op van ca 1095 euro per jaar bij het Stadhuis (besparing Stadskantoor ca 548 euro en Binnenpoort ca 274 euro per jaar).

Bij het jaarrond uitzetten van de verlichting van alle drie de gebouwen wordt er 12,775 kW bespaard. In euro’s uitgedrukt levert dat een besparing van 1917,- euro op. Het aanlichten van de Binnenpoort en het Stadhuis draagt naast veiligheid en leefbaarheid ook bij aan het aantrekkelijke cultuurhistorische beeld van de binnenstad in de nachtelijke uren.

4. Kan het aantal deelnemende gebouwen worden uitgebreid, ook met bijvoorbeeld reclameverlichting? Kan de gemeente ook scholen en bedrijven aanmoedigen om ‘s nachts het licht uit te doen?

De gemeente heeft via communicatie bewoners gestimuleerd om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht. Voor een volgende editie is de gemeente van plan ook bedrijven en scholen aan te moedigen om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht, de gemeente heeft echter geen zeggenschap hierover.

Interessant voor jou

Mondelinge vragen Verhoogd risico vogelgriep Plantage

Lees verder

Schriftelijke vragen Levende kerststal met dieren

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer