Reactie coalie­ak­koord: geen woord over dieren­welzijn


Onze oproep: luister naar de dieren!

10 juni 2022

Dankuwel voorzitter,

Ik heb overwogen om vanavond lekker thuis te blijven. Geen van onze punten over dierenwelzijn zijn overgenomen in het coalitieakkoord en blijkbaar was coalitie ook vergeten om ons een reactie hierover op te sturen. Dus waarom zouden wij nog moeite doen.

Maar voorzitter, ik heb me bedacht, want het is duidelijk nodig dat wij hier staan. Want zo gaat het vaker met dierenwelzijn. Genegeerd. Niet belangrijk, ohja vergeten. “Rechten voor dieren? Pardon?”

Maar voorzitter, met de verkiezingen heeft de Partij voor de Dieren de meeste nieuwe stemmen binnengesleept, met de bedoeling de dieren en natuur een stem te geven.
Maar, dat geluid is eigenlijk helemaal niet nieuw.

Want voorzitter, dieren hadden altijd al een stem. In Culemborg wonen veel meer dieren dan mensen. Wilde dieren, huisdieren. Van insecten tot vissen, van de luid kwakende kikkers tot zingende vogels in de ochtend. Die gekke blaffende hond van je buurvrouw. Die ene egel die je toen zag waggelen langs het fietspad. De vlinders op je pas gezaaide bloemen. De meeste mensen worden blij van deze inwoners. Maar volgens de gemeente tellen zij niet mee. Volgens de coalitie, Culemborg van Nu, D66 en Groenlinks, tellen zij niet mee, ondanks de mooie woorden over het er willen zijn voor alle bewoners van de stad.

Volgens de Partij voor de Dieren is het niets minder dan een morele basiswaarde dat je je uitspreekt tegen dierenmishandeling. Dat je respect en zorg draagt voor in het wild levende dieren. Dat het gebruiken en doden van dieren voor vermaak, traditie of mode niet past in een beschaafde samenleving. En dat we Culemborgers helpen de beste zorg te geven aan hun huisdier.

Zelfs dat kon er niet vanaf. Er wordt nog steeds niet geluisterd.

Maar voorzitter, het is zo hard nodig. In het broedseizoen worden heggen langs de singel bruut met een machine eruit getrokken, en mogen nesten in de Uiterwaarden gewoon worden verstoord. In de plantage en de kinderboerderij wordt nog steeds gefokt met dieren, die vervolgens worden verkocht via Marktplaats, alsof het je oude schoenen zijn. Langs de dijk worden jonge vossen en konijnen genadeloos afgeschoten, roofdier en prooidier, puur voor de lol. Vuurwerk terroriseert nog ieder jaar duizenden huisdieren en wilde dieren en brengt onherstelbare schade toe aan de natuur.

Dit coalitieakkoord blijft dat allemaal in stand houden.

Voorzitter, de luid kwakende kikker, de zingende vogel, de blaffende hond, de schreeuwende vos en het huilende konijn zullen wij allemaal hier naartoe brengen, naar de raadszaal, met de stem van de kiezer. Het is aan de coalitie of ze toch besluit te luisteren. Wij hopen van harte van wel.

Dankuwel.

Foto: Fractievoorzitter Myra van der Velde ging in stijl naar de raadsvergadering.