Partij voor de Dieren biedt rapport meldpunt vuur­werk­overlast aan


13 februari 2023

Bij het meldpunt vuurwerk overlast van de Partij voor de Dieren zijn meer dan 500 meldingen binnengekomen tussen november en januari. Donderdag heeft fractievoorzitter Myra van der Velde ‘Vuurwerkoverlast in Culemborg: Een explosief rapport (pdf)’ aangeboden aan de burgemeester. Ook heeft de partij mondelinge vragen gesteld over een vuurwerkverbod.

Half november 2022 opende de Partij voor de Dieren op de eigen website een meldpunt vuurwerkoverlast. Doel van dit meldpunt was om inzicht te krijgen in de ernst, de momenten en de verspreiding van overlast van vuurwerk in de gemeente Culemborg. Van der Velde: “We hadden niet verwacht dat er zoveel inwoners meldingen zouden maken. De meldingen gaan vooral over luide knallen en bange huisdieren. Maar ook hebben we geconstateerd dat er meldingen kwamen uit de zogenaamde ‘vuurwerkvrije zones’. Dat is onvoldoende gecommuniceerd door de gemeente. We hebben ook een analyse gemaakt van op welke tijdstippen er het meest gemeld werd. We hopen dat de gemeente deze informatie kan gebruiken om beter te handhaven.”

De partij heeft tijdens de raadsvergadering ook nog vragen gesteld over een vuurwerkverbod. Van der Velde vroeg onder andere of de burgemeester bij het Rijk verder wil aandringen op een landelijk vuurwerkverbod.

Het volledige rapport is te lezen is op de website van de partij en bevat een analyse van de meldingen, verhalen van inwoners, de impact op dieren en een toekomstvisie. Van der Velde: “Die transitie is heel belangrijk: hoe gaan we samen een mooi feestje vieren? Want het gaat om de verbinding, dat is het belangrijkste. Laten we ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt, en op zo’n bijzondere avond over straat durft om elkaar op te zoeken, en de huisdieren en de wilde dieren gerust kunnen gaan slapen.”

Vuurwerkoverlast in Culemborg: Een explosief rapport (PDF)

Gerelateerd nieuws

Hertenkampen verdwijnen in 2024: hoe zit het in Culemborg?

Minister Adema heeft besloten dat er vanaf 1 januari 2024 niet meer mag worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinde...

Lees verder

Reden om bomen te kappen wordt beter bekend gemaakt!

Dankzij ons raadsvoorstel worden kapvergunningen transparanter. Zodat inwoners weten waarom een boom gekapt wordt, en de exac...

Lees verder