Partij voor de Dieren vreest voor vogel­griep Plantage


17 oktober 2022

De Partij voor de Dieren heeft de gemeente met spoed gevraagd of de dieren in de Plantage preventief in veiligheid kunnen worden gebracht voordat ze ten prooi vallen aan de vogelgriep. De ruim 350 vogels zitten nu op elkaar gepropt in kleine kooien en zijn onvoldoende afgeschermd van wilde vogels. “Dit is niet vragen óf het misgaat, maar wanneer het misgaat”, aldus de partij.

Vorige week was het raak in het Hertenkamp in Tiel, waar dieren op een soortgelijke manier werden gehouden als in de Plantage. In Tiel zijn ruim 100 vogels geruimd nadat ze waren besmet met de vogelgriep. Daarmee komt het besmettingsgebied nu heel erg dichtbij Culemborg. In heel Nederland zijn tot nu toe al 5 miljoen dieren afgemaakt als gevolg van de vogelgriep; een recordaantal.

Myra van der Velde, raadslid Partij voor de Dieren: “Het zou een ramp zijn als de vogels in de Plantage besmet zouden raken en afgemaakt moeten worden. We willen dat de gemeente alles op alles zet om deze dieren te redden. Hun welzijn is onze verantwoordelijkheid.”

De partij stelt voor om te onderzoeken of deze dieren nu al in veiligheid kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld bij een vogelopvang of een asiel, waar de dieren de nodige zorg krijgen en vrij kunnen bewegen zonder besmettingsgevaar. De partij wil ook weten of deze vorm van dieren houden wel een toekomst heeft in Culemborg. Donderdag geeft de wethouder antwoord op de vragen van de partij.

Gerelateerd nieuws

Carnivoor? Geef het door!

Happy Dierendag! Wist je dat het vandaag ook #eetgeendierendag is? Daarom dienen wij vandaag een voorstel in waarin de gemeen...

Lees verder

Mag het licht uit(blijven)?

Lights out! Wij zijn heel blij dat Culemborg meedoet met Nacht van de Nacht. Zaterdag 29 oktober zullen het Stadskantoor, De ...

Lees verder