Mondelinge vragen Uitbreiding geitenhouderij Oude Beesdseweg
Indiendatum: 30 jan. 2025
De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over de voorgenomen uitbreiding van de geitenhouderij aan de Oude Beesdseweg 16. Het bedrijf heeft momenteel 1800 geiten en heeft
een aanvraag ingediend voor nog eens 1000 lammeren/opfokgeiten. Dit plan heeft ingrijpende gevolgen voor de leefbaarheid, volksgezondheid en het milieu in onze gemeente. Omwonenden hebben stank- en geluidsoverlast, en het is algemeen bekend dat geitenhouderijen binnen een straal van twee kilometer een verhoogd risico op longproblemen, zoals longontsteking en Q-koorts met zich meebrengen. Toch is de gemeente voornemens de vergunning te verlenen die deze problemen verder kunnen verergeren. Dit roept serieuze vragen op over de prioriteiten van de gemeente, de rol van de omgevingsdienst en de naleving van beleid zoals de omgevingsvisie en de Gelderse geitenstop.
Daarnaast komt dit plan op een moment dat de landelijke stikstofproblematiek vergunningen aan veebedrijven steeds verder onder druk zet. De vraag is hoe deze uitbreiding te rechtvaardigen is, zeker gezien het feit dat de leefbaarheid van omwonenden en onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen in het geding zijn.
De Partij voor de Dieren heeft de volgende vragen:
1. Hoe rechtvaardigt het college het verlenen van vergunningen voor de uitbreiding van een geitenhouderij terwijl de gezondheid van omwonenden in gevaar komt en de leefbaarheid al
onder druk staat door stank- en geluidsoverlast? En hoe rijmt het college deze uitbreiding met de bouw van woningen in het stationskwartier, die ook binnen de straal van 2 kilometer komen te staan?
2. Het college heeft in lijn met de Culemborgse omgevingsvisie aangegeven dat uitbreiding van de intensieve veehouderij in Culemborg onwenselijk is. Hoe kan de gemeente het bouwen van een gigantische loods en uitbreiding met 1.000 lammeren/opfokgeiten, dus van 1800 naar 2800 geiten toestaan, terwijl dit in strijd is met haar eigen beleidsvisie? Hoe verklaart u daarnaast dat dit mogelijk is ondanks de Gelderse geitenstop en de landelijke ontwikkelingen op het gebied van stikstof?
3. Wat is de rol van de omgevingsdienst c.q. de gemeente in het verlenen van deze vergunning, en op welke manier wordt gecontroleerd of dit bedrijf voldoet aan de wettelijke afstandsnormen tot woningen (de afstand tot de dichtsbijzijnde woning zou 20 meter zijn vanaf de nieuw te bouwen loods) en andere wettelijke vereisten, zoals de stikstofregels en milieunormen?
Namens de fractie Partij voor de Dieren, Myra van der Velde
Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Jaarwisseling Culemborg: geweld en vuurwerkoverlast
Lees verderSchriftelijke vragen Plaatsing Trafohuisjes in Culemborg
Lees verder