Schrif­te­lijke vragen Koets­paarden - in wiens belang?


Indiendatum: 15 mei 2024


Op 11 mei heeft wethouder Peters een nieuwe buitenrijbak bij de paardensportvereniging geopend[1]. Ook is zij door koetspaarden door de binnenstad gereden. Op facebook schrijft de wethouder daarover: ‘Culemborg kent veel verborgen pareltjes. Plekken in de stad waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en leven net een tandje rustiger gaat. (…) Ik mocht vandaag de vernieuwde buitenrijbak openen en werd er heel luxe met het koetsje en onder begeleiding van jonge rijdsters naar toe gereden.’

De Partij voor de Dieren vindt het beter om met de tijd mee te gaan en heeft de volgende vragen aan het college:

1. Op welke manier vindt het college het promoten van werkdieren en gebruik maken van dieren voor vermaak een taak voor de wethouder Sport?

2. Wat vindt het college ervan dat de koetspaarden een bit in de mond hebben en er een zweep gebruikt wordt?

3. Wat vindt het college van het rapport van Dier en Recht ‘Het bit: een dwangmiddel in de paardensport’?[2]

4. In wiens belang is het volgens het college om mensen door deze dieren door de binnenstad te laten paraderen, waarvoor bij de paarden dwangmiddelen worden gebruikt?

5. Maakt het college zich zorgen om zaken als onveilige situaties, hittestress of mogelijke verwondingen bij de koetspaarden?

6. Wat vindt het college ervan dat de wethouder Sport dit gebruik ‘heel luxe’ noemt en dit actief promoot? Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het verheerlijken van dwangmiddelen bij paarden geen taak voor de wethouder Sport is en hoe gaat u daar in het vervolg mee om?

7. De betreffende manege is niet aangesloten bij het keurmerk paardendierenwelzijn.[3] Is het college bereid om met de manege hierover in gesprek te gaan? Zo nee, waarom niet?

8. Klopt het dat paardenkoetsen zonder vergunning mogen rondrijden in de binnenstad? Wat is daar de reden toe en gaat u dit aanpassen bij de actualisatie van de Algemene Plaatselijke Verordening? Zo nee, waarom niet?

9. Op welke manier gaat het college koetspaarden benoemen in de actualisatie van het evenementenbeleid en/of het beleid op gebied van toerisme? Graag een toelichting.

10. Is het college op de hoogte dat er diverse steden zijn, waaronder Amsterdam[4], Gent[5] en Rome[6], die omwille van dierenwelzijnsredenen geen (standplaatsen voor) paardenkoetsen meer in de binnenstad toestaan en wat vindt het college daarvan? Is het college bereid om koetspaarden ook in de binnenstad van Culemborg te verbieden? Zo nee, waarom niet?

Toelichting: De Partij voor de Dieren Culemborg vindt het ouderwetse paard-en-wagen een dieronvriendelijk showtje. De koetsen, waarbij de paarden bedwongen worden met pijnlijke ‘hulpmiddelen’ horen niet thuis in de Culemborgse binnenstad in de moderne 21e eeuw. De Partij voor de Dieren is tegen het gebruik van dieren voor vermaak.

Namens de fractie van Partij voor de Dieren, Myra van der Velde


[1] https://www.culemborgsecourant.nl/nieuws/nieuws/387836/nieuwe-buitenrijbaan-paardensport-vereniging-de-lekzoomruiter

[2] https://www.dierenrecht.nl/sites/default/files/2020-02/het-bit-een-dwangmiddel-in-de-paardensport.pdf

[3] https://keurmerkpaardenwelzijn.nl/

[4] https://nos.nl/artikel/2222428-paardenkoets-niet-meer-welkom-in-amsterdam

[5] https://www.gva.be/cnt/dmf20190503_04370709

[6] https://www.animalstoday.nl/rome-paardenkoetsen-verbieden/

Indiendatum: 15 mei 2024
Antwoorddatum: 9 jul. 2024

1: Op welke manier vindt het college het promoten van werkdieren en gebruik maken van dieren voor vermaak een taak voor de wethouder sport?

Antwoord:
Het college is ingegaan op een uitnodiging van de paardensportvereniging vanwege de opening van een nieuwe buitenrijbak. Het promoten van werkdieren en gebruik maken van dieren voor vermaak is geen taak van een wethouder. Het college herkent zich ook niet in het beeld dat met deze vraag wordt geschetst dat hier sprake van zou zijn geweest.

2: Wat vindt het college ervan dat koetspaarden een bit in de mond hebben en er een zweep gebruikt wordt?

Antwoord:
Het gebruik maken van een bit in de mond en het gebruik maken van een zweep bij paarden is niet bij wet verboden. Indien er wetgeving zou komen, omdat dit beter is voor het welzijn van dieren dan staan wij hier uiteraard achter.

3: Wat vindt het college van het rapport van Dier en Recht ‘Het bit’: een dwangmiddel in de paardensport?

Antwoord:
Het college heeft kennis genomen van het rapport. Het college erkent dat het bit een controversieel onderwerp is binnen de paardensport en dat er zorgen zijn over het welzijn van paarden die een bit dragen.

4: In wiens belang is het volgens het college om mensen door deze dieren door de binnenstad te laten paraderen, waarvoor bij de paarden dwangmiddelen worden gebruikt?

Antwoord:
Het lopen met paarden door de binnenstad is toegestaan. Wij herkennen ons niet in het beeld dat er sprake zou zijn van dwangmiddelen zoals in de vraag wordt gesuggereerd.

5: Maakt het college zich zorgen om zaken als onveilige situaties, hittestress of mogelijke verwondingen bij de koetspaarden?

Antwoord:
Het is belangrijk dat de voorschriften worden nageleefd om onveilige situaties, hittestress en mogelijke verwondingen te voorkomen. Wij hebben geen signalen dat hiervan sprake zou zijn geweest in Culemborg.

6: Wat vindt het college ervan dat de wethouder Sport dit gebruik ‘heel luxe’ noemt en dit actief promoot? Bent u het met de Partij voor de Dieren eens dat het verheerlijken van dwangmiddelen bij paarden geen taak voor de wethouder Sport is en hoe gaat u daar in het vervolg mee om?

Antwoord:
Het welzijn van dieren vinden wij ook een belangrijk onderwerp. We herkennen ons niet in het standpunt dat er sprake is geweest van het verheerlijken en actief promoten van dwangmiddelen bij paarden.

7: De betreffende manege is niet aangesloten bij het keurmerk paardendierenwelzijn. Is het college bereid om met de manege hierover in gesprek te gaan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee het college is niet bereid om met de manege hierover in gesprek te gaan, omdat dit geen primaire taak van de gemeente is en het geen wettelijke verplichting is voor een manege om hierbij aangesloten te zijn. Daarnaast heeft het college geen signalen ontvangen dat de manege niet goed om zou gaan met de paarden en geen rekening zou houden met dierenwelzijn.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Stoelendans met bomen - is verplaatsen het nieuwe kappen?

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer