Schriftelijke vragen Voortgang Culemborg Circulair in 2050
Indiendatum: 18 okt. 2024
In lijn met het in 2016 geformuleerde Rijksbrede programma Circulaire Economie heeft de gemeenteraad van Culemborg in 2022 middels het aannemen van een startnotitie aangegeven in 2050 een circulaire stad te willen zijn. Circulair betekent dat in de economie niet langer een lineaire keten van grondstoffen tot afval bestaat maar dat deze keten middels hergebruik, reparatie en recycling wordt gesloten met minimalisatie van verliezen. De startnotitie Circulair Culemborg interpreteert de circulaire economie als een afvalvrije economie. Dat klopt, maar in een volledig circulaire economie komen er ook geen grondstoffen de kringloop meer in. Hoe de instroom naar nul kan gaan wordt in de startnotitie helaas niet aangegeven. Hoe staat Culemborg ervoor op dit moment? In de startnotitie worden een aantal actiepunten genoemd die als eerste zullen worden uitgevoerd. Met betrekking tot de voortgang sinds 1 november 2022 heeft de Partij voor de Dieren de volgende vragen:
1. De beleidsnotitie Toekomstbestendig bouwen, beloofd voor de tweede helft 2023 is nog niet naar de raad gestuurd. Wanneer kunnen we deze notitie verwachten?
2. Is er een ronde tafel overleg geweest met de ondernemers over de circulaire economie? Zo ja, heeft men daar wel of niet besloten tot een quickscan grondstofstromen door externe experts? Zo nee, waarom niet?
3. Is er een quickscan grondstofstromen gemaakt?
4. Is er een keuzenotitie circulair ondernemen gemaakt, zoals beloofd in de startnotitie?
5. Op pagina 7 de van de startnotitie worden er pilots duurzaam inkopen voor de gemeenteambtenaren beloofd. Deze hebben nog niet plaats gevonden. Acht het college de prioriteit van duurzaam inkopen zo laag dat dit plan van de baan is?
6. Worden bij aanbesteding van objecten in de buitenruimte de tools MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen), de MKI (Milieu Kosten Indicator), of de Duurzame Bouw Calculator (DuboCalc) al gebruikt? (bijvoorbeeld voor aanbesteding KWC?)
7. Wordt met de bestaande leveranciers al ingegaan op verduurzaming van producten en processen? (denk aan de vernieuwing raadzaal of het instellen van de sociale commissie)
8. Wat gebeurt er op het gebied van circulariteit bij de gezamenlijke inkoop door de Bedrijfsvoering organisatie West-Betuwe? Hier liggen de grootste aanbestedingen volgens de startnotitie.
9. Voor ontwikkelprojecten zou circulair bouwen een plek krijgen in de Nota van Uitgangspunten. Gebeurt dit?
Indiendatum:
18 okt. 2024
Antwoorddatum: 14 nov. 2024
Vraag 1 en 9:
De beleidsnotitie Toekomstbestendig bouwen, beloofd voor de tweede helft 2023 is nog niet naar de raad gestuurd. Wanneer kunnen we deze notitie verwachten?
Voor ontwikkelprojecten zou circulair bouwen een plek krijgen in de Nota van Uitgangspunten. Gebeurt dit?
Antwoord:
Op het gebied van circulair bouwen zijn er verschillende stappen ondernomen sinds november 2022. Zo zijn de beleidsregels over circulair bouwen opgenomen in de bijlage van de geactualiseerde woonvisie 2023. Tijdens het opstellen van de beleidsnotitie toekomst bestendig bouwen kwam namelijk de gelijktijdigheid met de actualisatie van de woonvisie in beeld. Daardoor is er gekozen om de gewenste beleidsregels rondom verschillende duurzaamheidsthema’s te bundelen onder de woonvisie in plaats van in een aparte beleidsnotitie zodat deze gemakkelijk op één plek te vinden zijn. Zie pagina 2 van Bijlage 2. van Woonvisie – Bijlagen 2023 (1164733). Op provinciaal niveau is er gewerkt aan het Gelders Kader Toekomstbestendig Bouwen. Deze vormt de basis voor waaronder circulair bouwen om mee te nemen in actualisatie van de regionale woondeals. Ook in de concept-prestatieafspraken met de woningcoöperatie Kleurrijk Wonen krijgt circulair bouwen een plek. Zo maakt Kleurrijk Wonen de milieuprestaties van bouwprojecten in de ontwerpfase inzichtelijk, bijvoorbeeld aan de hand van de milieuprestatie-eis (MPG). Ook onderzoeken ze hoe ze de isolatie van woningen zoveel mogelijk met bio-based en/of secundair isolatiemateriaal kunnen invullen. Verder is ook in het Stationskwartier circulair bouwen als ambitie opgenomen in het masterplan. Aan de hand van de bovengenoemde beleidsdocumenten worden projecten bevraagd op hun circulaire ambities wanneer een project bij de omgevingstafel voorligt. Daarnaast vormen deze beleidsdocumenten de basis voor de wensen wat betreft circulair bouwen voor in Nota van Uitgangspunten.
Vraag 2, 3, en 4:
Is er een ronde tafel overleg geweest met de ondernemers over de circulaire economie? Zo ja, heeft men daar wel of niet besloten tot een quickscan grondstofstromen door externe experts? Zo nee, waarom niet?
Is er een quickscan grondstofstromen gemaakt?
Is er een keuzenotitie circulair ondernemen gemaakt, zoals beloofd in de startnotitie?
Antwoord:
Er zijn diverse onderwerpen binnen circulaire economie opgepakt. Het onderdeel circulair ondernemen is niet opgepakt omdat prioriteit is gegeven aan andere onderwerpen uit het programmaplan duurzaamheid wegens een gecombineerd gebrek aan personele bezetting, budget en tijd.
Vraag 5 en 8:
Op pagina 7 de van de startnotitie worden er pilots duurzaam inkopen voor de gemeenteambtenaren beloofd. Deze hebben nog niet plaats gevonden. Acht het college de prioriteit van duurzaam inkopen zo laag dat dit plan van de baan is? Wat gebeurt er op het gebied van circulariteit bij de gezamenlijke inkoop door de Bedrijfsvoering organisatie West-Betuwe? Hier liggen de grootste aanbestedingen volgens de startnotitie.
Antwoord:
Er is gekeken naar deelname aan een begeleidingstraject om MVOI te borgen in gemeentelijke inkoopprocessen, maar wegens tekort aan personele capaciteit wordt hier nu niet aan deelgenomen omdat de borging na deelname van het begeleidingstraject niet gegarandeerd kan worden op dit moment. Wel zijn er het afgelopen jaar een aantal inkooptrajecten geweest waarbij expliciet gekeken is om het inkooptraject op een duurzamere wijze in te vullen. Een uitkomst hiervan zijn de herbruikbare koffiecups op het stadskantoor. Ook bij de aanbesteding van kantoorartikelen is de meest duurzame aanbieder geselecteerd nadat dit in het inkooptraject nadrukkelijk is uitgevraagd. Ook bij het aankomende traject over de bedrijfsafvalinzameling van de gemeente wordt het goed gescheiden ophalen nadrukkelijk meegenomen in de aanbestedingscriteria.
Vraag 6:
Worden bij aanbesteding van objecten in de buitenruimte de tools MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen), de MKI (Milieu Kosten Indicator), of de Duurzame Bouw Calculator (DuboCalc) al gebruikt? (bijvoorbeeld voor aanbesteding KWC?)
Antwoord:
Op dit moment worden meerdere milieuaspecten meegewogen in aanbestedingen in de buitenruimte. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Beethovenlaan is cementloos beton toegepast. Dit levert een besparing van 60% tot 70% CO2 op. Ook is er ca. 925m2 extra groen aangelegd ten opzichte van de situatie voor de herinrichting. Daarnaast is er gekozen voor verschillende maatregelen rondom klimaatadaptatie die zorgen voor een forse infiltratie van regenwater. Dit gebeurt zonder gebruik te maken van de genoemde tools.
Vraag 7:
Wordt met de bestaande leveranciers al ingegaan op verduurzaming van producten en processen? (denk aan de vernieuwing raadzaal of het instellen van de sociale commissie).
Antwoord:
Bij inkoopprocessen wordt aandacht besteed aan circulair inkopen. Dit gebeurt op het moment dat een inkoopproces zich voortdoet. Vanwege het aantal leveranciers is het onmogelijk om met alle bestaande leveranciers in gesprek te gaan.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Koetspaarden - in wiens belang?
Lees verder