Schriftelijke vragen Voortgang Lokale Inclusie Agenda
Indiendatum: 18 dec. 2024
Sinds 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag Handicap. In het verdrag zijn de rechten van mensen met een beperking op verschillende terreinen uitgewerkt. Daarbij staan gelijke behandeling en gelijkwaardig meedoen centraal. Het VN-verdrag Handicap stelt ook eisen aan de gemeente. Gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda (LIA) op te stellen. Hierin geven zij aan hoe zij hoe zij de samenleving toegankelijker gaan maken. Want nieuw beleid moet aansluiten bij het VN-verdrag Handicap. En al bestaande voorzieningen in een gemeente moeten geleidelijk verbeterd worden. Op 10 december is er een Overzichtskaart Lokale Inclusie Agenda’s in Nederland gepubliceerd [1]. Deze actuele kaart laat zien welke gemeente een Lokale Inclusie Agenda heeft, welke gemeente deze in ontwikkeling heeft en waar een Lokale Inclusie Agenda nog ontbreekt. Culemborg ontbreekt op deze kaart. De raad heeft hier in het verleden al meerdere malen aandacht voor gevraagd.[2] De Partij voor de Dieren en D66 hebben hierover de volgende vragen aan het college: 1. Is het college bekend met de kaart die Movisie en de VNG hebben opgesteld over de status van Lokale Inclusie Agenda’s (LIA’s) in Nederlandse gemeenten, en met het feit dat Culemborg hier niet op voorkomt? 2. Kan het college toelichten of de gemeente Culemborg beschikt over een Lokale Inclusie Agenda? 3. Als er geen LIA aanwezig is: waarom is deze nog niet opgesteld, terwijl dit een verplichting is onder het VN-verdrag Handicap en de raad hier al meerdere malen om heeft gevraagd? 4. Is het college bezig met de ontwikkeling van een LIA, en zo ja, wat is de status hiervan? Zo nee, heeft het college de ambitie om op korte termijn een LIA op te stellen of concrete stappen te zetten richting inclusiebeleid, zodat Culemborg op de kaart als “LIA aanwezig” kan worden weergegeven en welke planning en middelen zijn hiervoor beschikbaar? 5. Hoe geeft de gemeente momenteel invulling aan de verplichtingen uit het VN-verdrag Handicap, zoals het verbeteren van toegankelijkheid en inclusie?
In onze gemeente is de werkgroep Culemborg Toegankelijk actief. Zij signaleren en adviseren over onderwerpen van toegankelijkheid. De Partij voor de Dieren en D66 vinden het belangrijk om op dit onderwerp naar deze (voornamelijk) ervaringsdeskundigen te luisteren en hen op de juiste manier te positioneren. 6. Op welke manier betrekt de gemeente inwoners met een beperking bij beleid en voorzieningen die hen aangaan? 8. Hoe gaat het college ervoor zorgen dat Culemborg transparanter wordt over haar inspanningen op het gebied van inclusie en toegankelijkheid, zodat inwoners, beleidsmakers en onderzoekers hierover beter geïnformeerd zijn? [1] https://www.movisie.nl/artikel/overzichtskaart-lokale-inclusie-agendas-nederland [2] https://culemborg.bestuurlijkeinformatie.nl/Search?q=inclusie |
Namens de fracties van |
[1] https://www.movisie.nl/artikel/overzichtskaart-lokale-inclusie-agendas-nederland
Indiendatum:
18 dec. 2024
Antwoorddatum: 15 jan. 2025
Vraag 1:
Is het college bekend met de kaart die Movisie en de VNG hebben opgesteld over de status van Lokale Inclusie Agenda’s (LIA’s) in Nederlandse gemeenten, en met het feit dat Culemborg hier niet op voorkomt?
Antwoord
Wij zijn hiermee bekend.
Vraag 2:
Kan het college toelichten of de gemeente Culemborg beschikt over een Lokale Inclusie Agenda?
Antwoord:
De gemeente Culemborg beschikt nog niet over een Lokale Inclusie Agenda. Ook zonder Lokale Inclusie Agenda wordt er wel op allerlei manieren aan Inclusie gewerkt. De VNG geeft aan dat er in een LIA nagedacht kan worden over inclusie aan de hand van de volgende zes levensdomeinen. In Culemborg werken we in de praktijk op deze levensdomeinen al op verschillende manieren aan het vergroten van toegankelijkheid, diversiteit en inclusie. Hieronder geven we een overzicht van onze inzet op deze levensdomeinen:
Levens- domeinen | Aandacht voor inclusie vanuit gemeente | |
Onderwijs & ontwikkeling |
| |
Thuis & leefomgeving |
| |
Werk & inkomen |
| |
Vrije tijd |
| |
Vervoer |
| |
Welzijn, gezondheid & ondersteuning |
|
Vraag 3:
Als er geen LIA aanwezig is: waarom is deze nog niet opgesteld, terwijl dit een verplichting is onder het VN-verdrag Handicap en de raad hier al meerdere malen om heeft gevraagd?
Antwoord:
In 2025 starten we met het convenant Inclusie als voorbereiding op een LIA. De afgelopen jaren hebben we onze beleidscapaciteit gericht op andere prioriteiten, waardoor er geen LIA is opgesteld. De Adviesraad Sociaal Domein Inclusief en de werkgroep Toegankelijkheid adviseren het college bij nieuwe beleidsplannen, met een focus op toegankelijkheid, diversiteit en inclusie. Ondanks onze beperkte middelen zetten we ons in om een waardevolle stap richting een LIA te zetten.
Vraag 4:
Is het college bezig met de ontwikkeling van een LIA, en zo ja, wat is de status hiervan? Zo nee, heeft het college de ambitie om op korte termijn een LIA op te stellen of concrete stappen te zetten richting inclusiebeleid, zodat Culemborg op de kaart als “LIA aanwezig” kan worden weergegeven en welke planning en middelen zijn hiervoor beschikbaar?
Antwoord:
In 2025 zullen we capaciteit vrijmaken om te beginnen met een convenant Inclusie, als voorbereiding op een LIA. Hiervoor zijn geen extra financiële middelen beschikbaar, behalve de middelen die we momenteel besteden aan de activiteiten zoals vermeld in de beantwoording van vraag twee.
Vraag 5:
Hoe geeft de gemeente momenteel invulling aan de verplichtingen uit het VN-verdrag Handicap, zoals het verbeteren van toegankelijkheid en inclusie?
Antwoord:
Zie antwoord op vraag 2.
Vraag 6:
Op welke manier betrekt de gemeente inwoners met een beperking bij beleid en voorzieningen die hen aangaan?
Vraag 7:
Op welke manier betrekt de gemeente de werkgroep Culemborg Toegankelijk op dit onderwerp? Onderschrijft het college het belang van deze werkgroep en bent u bereid advies van deze werkgroep mee te nemen in beleid over dit onderwerp?
Antwoord:
Zie antwoord op vraag 2.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Voortgang Culemborg Circulair in 2050
Lees verder
Schriftelijke vragen Jaarwisseling Culemborg: geweld en vuurwerkoverlast
Lees verder