Kritische vragen PvdD over Trekker Trek


Telt dit evenement niet mee in het Schone Lucht Akkoord?

4 mei 2022

CULEMBORG • De fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) in Culemborg wil uitleg van het college over het Trekker Trek-evenement op Koningsdag bij wijkvereniging ‘t Veld. De vergunning voor dit evenement is verleend op 13 april en pas gepubliceerd op 29 april (2 dagen na het evenement). Formeel hebben/hadden inwoners zes weken de tijd om bezwaar te maken.

De vragen van PvdD zijn relevant, omdat de gemeente Culemborg sinds 15 september 2021 deelneemt aan het Schone Lucht Akkoord. Fractievoorzitter Myra van der Velde wil weten hoe het Trekker Trek- evenement zich verhoudt tot de doelstellingen in dit Schone Lucht Akkoord. Deelnemende partijen nemen immers maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken.

PvdD vraagt ook in hoeverre evenementen mee worden genomen in gemeentelijk beleid dat aansluit op het behalen van de doelstellingen in het Schone Lucht Akkoord. “Heeft het college in kaart gebracht wat de impact zou zijn van deze activiteiten, inclusief de toerit naar dit evenement van bezoekers en deelnemers, qua CO2, fijnstof- en stikstofuitstoot?” Aan het evenement Trekker Trek nemen meer dan 200 trekkers, acht trucks en 18 auto’s deel. “In demonstraties worden grote hoeveelheden diesel en dus fijnstof en CO2 uitgestoten”, aldus Myra van der Velde.

Daarnaast maakt de PvdD zich zorgen omtrent het verlenen en publiceren van de vergunning nadat het evenement plaats heeft gevonden. ”Vindt het college dat inwoners op deze manier een redelijke termijn hebben om bezwaar te maken? Mocht een inwoner nog bewaar maken, kan het evenement dan met terugwerkende kracht worden geannuleerd?”

Bron: Culemborgse Courant

> Lees hier onze vragen!

Gerelateerd nieuws

Gemeen­te­ Culemborg zet ook de knop om!

Onlangs hadden wij onze eerste vragen aan het college gesteld met betrekking tot de landelijke campagne van de overheid 'zet ...

Lees verder

Duurzaamheid belangrijk aspect stationsomgeving

Duurzaamheid blijft hoog op de agenda! Wij zijn blij dat de gemeente bedrijven in de stationsomgeving zal blijven helpen verd...

Lees verder