Mussen vallen van het dak


Partij voor de Dieren stelt vragen over hitte­stress

19 juli 2022

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan het college over een hitteplan voor Culemborg. De partij wil o.a. weten of de stad al een hitteplan heeft liggen voor kwetsbare bewoners en of er meldingen van hittestress bij dieren worden gedaan.

Hitteleed dieren
Myra van der Velde, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Hittestress zet veiligheid van mensen en dieren onder druk. De gemeente kan inspelen op deze risico’s met veiligheidsprotocollen en hitteplannen. Met de klimaatcrisis vinden wij het verstandig dat er structurele maatregelen komen om hittestress waar mogelijk te voorkomen.”

Volgens Van der Velde moeten dieren daarin ook niet vergeten worden. “Elk jaar bezwijken er tientallen dieren door de hitte. In een afgesloten auto, in een wei zonder schaduw, maar ook dieren in de bioindustrie in bloedhete vrachtwagens of niet voldoende gekoelde stallen. Het is heel belangrijk dat dieren ook verkoeling kunnen vinden en niet aan hun lot worden overgelaten.”

Airco’s
Ook is de partij kritisch over airco’s, die voor de energiebesparingsdoelen ongunstig zouden zijn. Liever ziet de partij dat het voorkomen van hittestress op andere manieren wordt aangepakt, bijvoorbeeld door het isoleren van huizen, groene daken -en gevels, minder tegels in tuinen en meer (hoog) groen. Overdag kunnen mensen de ramen en luiken/zonwering dicht en ‘s nachts open doen, de werktijden aanpassen of siësta nemen.