Schrif­te­lijke vragen gesteld over lokaal hitteplan Culemborg


18 augustus 2023

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de actualisatie van het hitteplan. In dit hitteplan wordt onder andere vermeld dat eigenaren van huisdieren en landbouwdieren zelf verantwoordelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van de dieren. In de praktijk blijkt dat deze verantwoordelijkheid niet altijd wordt genomen. Ook wilde dieren worden niet benoemd in het plan, terwijl deze wel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen.

De Partij voor de Dieren heeft begin van de zomer al een meldpunt geopend voor landbouwdieren die last hebben van hittestress. Voorgaande jaren hebben diverse dierenwelzijnsorganisaties dit ook gedaan met als resultaat vele honderden meldingen.

Voor wat betreft huisdieren, roept de politie ieder jaar op om alert te zijn op hittestress, bijvoorbeeld honden die in een afgesloten auto worden achtergelaten. Het redden van deze dieren heeft volgens de politie "de hoogste prioriteit". Wij zijn benieuwd of de gemeente met de politie contact heeft gezocht over het opnemen van huisdieren in het hitteplan en hoe onze gemeente hier een rol in kan spelen. Ook zou de gemeente contact kunnen opnemen met de lokale Dierenambulance om te kijken hoe wilde dieren in het plan kunnen worden benoemd. Wij vinden dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen voor alle inwoners van Culemborg!

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren kritisch over bomenbeleid Culemborg

De Partij voor de Dieren maakt zich erg zorgen over het bomenbeleid van gemeente Culemborg. Nadat er meerder gezonde bomen in...

Lees verder

Geen steun voor Plant Based Treaty

Hoe verkleinen we de ecologische voetafdruk van de gemeente? Het stimuleren van plantaardige voeding is een stap naar een die...

Lees verder