Partij voor de Dieren kritisch over bomen­beleid Culemborg


18 augustus 2023

De Partij voor de Dieren maakt zich erg zorgen over het bomenbeleid van gemeente Culemborg. Nadat er meerder gezonde bomen in korte tijd werden gekapt, onder andere voor parkeerplaatsen en de aanplant van nieuw groen in de binnenstad, heeft de partij voor de derde keer dit jaar schriftelijke vragen gesteld. “Accepteer dat er minder parkeerplaatsen komen”, aldus Myra van der Velde, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Van der Velde: “Het is onbegrijpelijk dat gezonde bomen het veld moeten ruimen. Op ’t Jach worden bomen verwijderd voor de aanleg van parkeerplaatsen en nieuw groen, terwijl we weten dat juist volwassen bomen zo belangrijk zijn voor een gezonde lucht, voor schaduw tegen hittestress en voor nestelmogelijkheden voor dieren.”

De partij maakt zich zorgen dat nieuwe aanplant het moeilijk gaat krijgen de komende jaren vanwege de klimaatcrisis. “Jonge boompjes hebben de eerste drie jaar extra aandacht nodig, zoals meer water en verzorging. Vanwege de toenemende hitte zal die extra zorg alleen maar toenemen. Maar ze hebben dan nog lang niet dezelfde kwaliteiten als een volwassen boom en zullen zelfs misschien vroegtijdig sneuvelen. Waar ben je dan mee bezig? We zijn uiteraard blij met nieuw groen in de binnenstad, maar we willen er echt voor pleiten dat oudere bomen gekoesterd worden en dat er niet zomaar tot kap wordt overgegaan. Je kunt er namelijk prima omheen bouwen, of accepteren dat er wat minder parkeerplaatsen komen”, aldus van der Velde.

De partij heeft opnieuw een hartenkreet gedaan om de bomen niet te kappen.

Gerelateerd nieuws

'Breek met destructief beleid!'

In de laatste raad voor de zomer heeft Myra opgeroepen om prioriteit te geven aan klimaat en de ecologische crisis. Ook wille...

Lees verder

Schriftelijke vragen gesteld over lokaal hitteplan Culemborg

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de actualisatie van het hitteplan. In dit hitteplan wordt onder andere ver...

Lees verder