Voorlopig geen dieren­wel­zijns­beleid in Culemborg


voorstel PvdD niet aange­nomen

10 november 2023

Het voorstel van de Partij voor de Dieren om te starten met een dierenwelzijnsnota is donderdag niet aangenomen in de gemeenteraad. De partij diende het voorstel in omdat Culemborg nu geen beleid heeft op het gebied van dierenwelzijn, terwijl gemeentes wel een wettelijke zorgplicht hebben voor dieren.

Tijdens de gemeenteraad over de begrotingsbehandeling diende PvdD-raadslid Myra van der Velde het voorstel in, waarin ze opriep om na te denken over de dierlijke inwoners van de stad. Van der Velde: “Dieren verdienen een goede bescherming en een leven naar hun aard en behoeften. Het zijn levende wezens met bewustzijn en gevoel en ze verdienen een respectvolle behandeling. Het is een groot onrecht dat de gemeente hier nu geen beleid voor heeft”.

De partij stelde in de raad dat de gemeente nu geen oog heeft voor bijvoorbeeld het gebruik van dieren tijdens evenementen, en het verkopen van dieren door de kinderboerderij. Van der Velde: “De dierenasiels zitten vol en mensen moeten bezuinigen op dierenartskosten. Ook voor wilde dieren in Culemborg is geen aandacht. Een dierenwelzijsnota kan op heel veel gebieden helpen. De Partij voor de Dieren vindt het volstrekt onacceptabel dat deze inwoners van de stad nu niet gezien worden. Wij zullen dit in de raad blijven aankaarten!”

Het voorstel van de Partij voor de dieren kreeg alleen steun van ChristenUnie en Partij van de Arbeid en werd daarmee verworpen. Tegen stemden GroenLinks, D66, VVD, CDA, CB en CvN.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stemt tegen begroting

De Partij voor de Dieren heeft tegen de begroting gestemd. Wij missen een lange termijn visie. De gemeente heeft nu een s...

Lees verder

Natuurcompensatie verzekeren?

Betere natuurcompensatie: vooraf al nieuwe aanplant, niet achteraf! Wij dienden een voorstel in om de ecologische waarde en b...

Lees verder